Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English



Novinky o aplikacích

15.03.2024
Úprava oddílu Aplikace
Blok informací o aplikacích resortu ČÚZK byl kompletně přepracován.
Více
28.02.2024
Novinky v aplikaci Geoprohlížeč
Dialog Rozšířené hledání nabízí nyní jednodušší a rychlejší vyhledávání parcel.

Pro export dat podle zadání vlastního rozsahu stačí nyní kliknout v mapovém okně na polygon (plochu), a pokud je v Seznamu vrstev produkt, který funkci Export dat umožňuje, nabídne se použití označené geometrie přímo ve vyskakovacím okně. Takto lze využít kromě plošného prvku vektorové mapy například i připojený klad mapových listů nebo katastrálních území, případně polygon z vlastní připojené geometrie. Tato možnost je dostupná pouze pro polygony větší než 1 km2.
Více
21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
V rozsahu 1/2 ČR - západní poloviny území - byl aktualizován produkt Ortofoto ČR.
Data byla zpracována z leteckého snímkování v roce 2023. Přesné datum pořízení snímků pro jednotlivé mapové listy a přesný rozsah aktualizovaného území viz Stav aktualizace.
Více
09.02.2024
Nové letecké snímky v aplikaci Archiv
Aplikace Archiv byla doplněna o nově naskenované archivní letecké měřické snímky z roku 1992.
Více

Archiv aktualit


Metadata ČÚZK v souladu s národním metadatovým profilem

27.11.2012

.
Metadata ČÚZK v souladu s národním metadatovým profilem
Metadata všech datových sad a služeb ČÚZK jsou nyní v souladu nejen s požadavky INSPIRE, ale současně s Národním metadatovým profilem České republiky.

Upraven byl nejen obsah všech XML metadatových záznamů pro data i služby a terminologie položek detailních výpisů metadat na stránkách Geoportálu ČÚZK, ale i příslušné aplikace pro práci s metadaty : Metadatový editor (MDE) a Vyhledávání dat.

V části INSPIRE – O metadatech byla zveřejněna nová dokumentace metadatového profilu ČÚZK včetně příloh s ukázkami nových xml záznamů pro data i služby.

Byly také doplněny některé položky zvyšujících užitnou hodnotu metadat (např. účel vytvoření datové sady nebo odkaz na metadata zdroje pro síťovou službu).

Úprava přispěje především ke sjednocení vzhledu a způsobu poskytování metadat v ČR. Jedná se o sjednocení struktury metadat, sjednocení české terminologie pro označení položek a sjednocení vyplnění položek metadat mezi poskytovateli datových sad a služeb v rámci celé ČR.
.
.