Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English



Novinky o aplikacích

15.03.2024
Úprava oddílu Aplikace
Blok informací o aplikacích resortu ČÚZK byl kompletně přepracován.
Více
28.02.2024
Novinky v aplikaci Geoprohlížeč
Dialog Rozšířené hledání nabízí nyní jednodušší a rychlejší vyhledávání parcel.

Pro export dat podle zadání vlastního rozsahu stačí nyní kliknout v mapovém okně na polygon (plochu), a pokud je v Seznamu vrstev produkt, který funkci Export dat umožňuje, nabídne se použití označené geometrie přímo ve vyskakovacím okně. Takto lze využít kromě plošného prvku vektorové mapy například i připojený klad mapových listů nebo katastrálních území, případně polygon z vlastní připojené geometrie. Tato možnost je dostupná pouze pro polygony větší než 1 km2.
Více
21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
V rozsahu 1/2 ČR - západní poloviny území - byl aktualizován produkt Ortofoto ČR.
Data byla zpracována z leteckého snímkování v roce 2023. Přesné datum pořízení snímků pro jednotlivé mapové listy a přesný rozsah aktualizovaného území viz Stav aktualizace.
Více
09.02.2024
Nové letecké snímky v aplikaci Archiv
Aplikace Archiv byla doplněna o nově naskenované archivní letecké měřické snímky z roku 1992.
Více

Archiv aktualit


Poskytování nových datových sad INSPIRE

19.07.2012

.
Poskytování nových datových sad INSPIRE
V sekci Datové sady byly zveřejněny informace a detailní metadata o nových datových sadách pro INSPIRE témata zeměpisná jména (GN) a vodstvo (HY).

Jedná se data harmonizovaná dle prováděcích pravidel INSPIRE, poskytovaná v souladu s INSPIRE pravidly pro stahovací služby jako soubory ve formátu GML 3.2.1. Data je možno objednat v aplikaci Internetový obchod. V závěru roku 2012 je navíc plánováno spuštění on-line stahovacích služeb WFS 2.0.

Datové sady INSPIRE mají jednotnou podobu s ostatními daty vytvářenými pro příslušná témata v rámci celé Evropy. Objekty jsou reprezentovány vektorovou složkou s atributy, které obsahují další informace o objektech.

Základem datové sady zeměpisná jména je databáze geografických jmen České republiky Geonames, ke které jsou doplněna jména objektů, které jsou obsažena v Základní bázi geografických dat České republiky (ZABAGED®), ale nejsou součástí Geonames (jména ulic a náměstí, dopravních uzlů a chráněných území).

Zdrojovou datovou sadou pro téma vodstvo je Základní báze geografických dat České republiky (ZABAGED®). Datová sada je zpracována dle aplikačního schématu Physical Waters a obsahuje objekty typu Watercourse (osu i plochu u vodních toků širších než 5 m), StandingWater, LandWaterBoundary, Falls, Crossing (most, propustek, akvadukt), DamOrWeir, Ford a Lock.
.
.