Geoportal ČÚZK
Access to map products and services


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English



News

27.05.2024
Aktualizace nové datové sady INSPIRE pro téma Ortofotosnímky (OI)
more
27.05.2024
Rozšíření celoplošné vrstvy "Císařských otisků"
more
17.05.2024
Aktualizace Data250
more
18.04.2024
Aktualizace Data50
more

News archives


INSPIRE v resortu ČÚZK v roce 2016

12.01.2017

.
INSPIRE v resortu ČÚZK v roce 2016
V roce 2016 byla data témat INSPIRE Adresy, Budovy, Územní správní jednotky, Parcely, Zeměpisná jména, Vodstvo a Dopravní sítě aktualizována podle verze 4.0 schémat XML publikovaných Joint Research Center (JRC) Evropské komise. Data s upraveným zápisem podle nové verze schémat jsou poskytována vždy ve formě předpřipravených souborů i přímým přístupem přes INSPIRE stahovací služby WFS.

V říjnu skončil tříletý projekt European Location Framework (ELF), který navazuje na INSPIRE. Na konci roku probíhala intenzivní příprava a testování přechodu na rozšíření témat Územní správní jednotky, Zeměpisná jména, Vodstvo a Dopravní sítě podle schémat ELF. Data s tímto rozšířením jsou poskytována od ledna 2017.
V rámci projektu ELF, pro potřeby tvorby celoevropské prohlížecí služby, byla dále vytvořena WMS služba CZ ELF BaseMap se základním topografickým obsahem a WMS služba Cadastral Index Map, zobrazující data témat Adresy, Územní správní jednotky, Budovy a Parcely ve středních měřítkách. Českým vkladem do projektu byla standardizace výstupu dotazu GetFeatureInfo ve formátech XML a HTML.

Předpřipravené soubory pro témata Adresy, Budovy, Územní správní jednotky, Parcely a Zeměpisné soustavy souřadnicových sítí jsou nově poskytovány i prostřednictvím služeb ATOM.

Na konci roku probíhala intenzivní příprava a testování národního rozšíření tématu Parcely tak, aby obsahovalo prvky kompletní katastrální mapy.

Pro INSPIRE datové sady Nadmořská výška a Ortofotosnímky byly vytvořeny stahovací služby WCS (Web Coverage Service).

Možnosti služeb WFS byly rozšířeny o nové předpřipravené dotazy (storedQueries).

Během roku 2016 se podařilo zajistit stoprocentní úroveň souladu všech metadatových záznamů pro INSPIRE datové sady a služby s validátorem pro INSPIRE metadata na Evropském Geoportálu INSPIRE.
.
.