Geoportal ČÚZK
Access to map products and services


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English




News about network services

21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
V rozsahu 1/2 ČR - západní poloviny území - byl aktualizován produkt Ortofoto ČR.
Data byla zpracována z leteckého snímkování v roce 2023. Přesné datum pořízení snímků pro jednotlivé mapové listy a přesný rozsah aktualizovaného území viz Stav aktualizace.
more

News archives


Zveřejnění dlaždicových WMTS prohlížecích služeb

23.04.2012

.
Zveřejnění dlaždicových WMTS prohlížecích služeb
V klientech prohlížecích služeb Geoportálu ČÚZK, tj. v mapovém okně a Geoprohlížeči, jsou již dostupné rychlé dlaždicové WMTS prohlížecí služby z dat ortofota a topografických map resortu ČÚZK.

Zde se můžete podívat na kompozice obsahující tyto WMTS v aplikaci Geoprohlížeč ČÚZK:

Základní mapy ČR:
https://geoportal.cuzk.cz/Geoprohlizec/?wmcid=692
Ortofoto:
https://geoportal.cuzk.cz/Geoprohlizec/?wmcid=693

Jedná se o významný pokrok v rychlosti odezvy při ovládání mapy, což je zajištěno obdobným způsobem jako na významných komerčních mapových serverech: publikací malých rastrových dlaždic. WMTS patří ale zároveň i mezi INSPIRE kompatibilní služby

V kompozici Základní mapy ČR jsou publikovány v nedávné době upravené (co se týká barevnosti, rozlišení a vyhlazení) rastrové výstupy základních map ZM10, ZM50 a dále MČR 500 a MČR1M.
V kompozici Ortofoto je zřejmý pokrok v kvalitě ortofota, kdy již je celá ČR ve 25 cm pixelu a 2/3 ČR je nasnímáno digitální kamerou.
Navíc byla kompozice ortofota pro Geoprohlížeč doplněna hranicemi a prvky dynamicky umísťovaného popisu ze služeb Geonames, správního členění a názvů ulic ZABAGED, takže vznikla plnohodnotná ortofotomapa od rozsahu celé ČR až po detail pro čitelnost popisných čísel.

Nové služby WMTS jsou zařazeny mezi veřejně dostupné služby podobně jako veřejné WMS. Informace o podmínkách použití služeb a URL adresy pro připojení do Vašich aplikací, kde je možno se službami začít ihned bez registrace pracovat (pokud tyto aplikace již podporují formát WMTS), naleznete v sekci Síťové služby.
Nové WMTS již přijímá i Národní geoportál INSPIRE, kde jsou zařazeny jako výchozí podkladové mapy v prohlížečce: http://geoportal.gov.cz/web/guest/map.
.
.