Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English




Novinky o síťových službách

21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
V rozsahu 1/2 ČR - západní poloviny území - byl aktualizován produkt Ortofoto ČR.
Data byla zpracována z leteckého snímkování v roce 2023. Přesné datum pořízení snímků pro jednotlivé mapové listy a přesný rozsah aktualizovaného území viz Stav aktualizace.
Více

Archiv aktualit


Stahovací služba pro INSPIRE téma Zeměpisná jména (GN)

13.02.2014

.
Stahovací služba pro INSPIRE téma Zeměpisná jména (GN)
V sekci Stahovací služby byly zveřejněny informace a detailní metadata o nové stahovací službě pro INSPIRE téma Zeměpisná jména (GN) . Jedná se o další službu resortu ČÚZK, která poskytuje přímý přístup k datům harmonizovaným dle prováděcích pravidel INSPIRE.

Služba poskytuje uživatelům registrovaným v Internetovém obchodě Geoportálu ČÚZK data ve formátu GML 3.2.1. pomocí technologie pro on-line stahování dat - Web Feature Service (WFS). Poskytovaná INSPIRE harmonizovaná datová sada geografických jmen České republiky má jednotnou podobu s ostatními daty vytvářenými pro toto INSPIRE téma v rámci celé Evropy. Zdrojem je databáze geografických jmen České republiky Geonames, ke které jsou doplněna jména objektů, která jsou obsažena v Základní bázi geografických dat České republiky (ZABAGED®), ale nejsou součástí Geonames (jména ulic a náměstí, dopravních uzlů a chráněných území).

Služba splňuje technické pokyny pro INSPIRE stahovací služby verze 3.1 a zároveň splňuje standard OGC WFS 2.0.0.
.
.