Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English




Novinky o síťových službách

21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
V rozsahu 1/2 ČR - západní poloviny území - byl aktualizován produkt Ortofoto ČR.
Data byla zpracována z leteckého snímkování v roce 2023. Přesné datum pořízení snímků pro jednotlivé mapové listy a přesný rozsah aktualizovaného území viz Stav aktualizace.
Více

Archiv aktualit


Upgrade permanentních stanic CZEPOS

20.04.2011

.
Upgrade permanentních stanic CZEPOS
Zeměměřický úřad zahájil upgrade hardwaru Sítě permanentních stanic GNSS České republiky (CZEPOS).
Smyslem upgradu je, aby stanice CZEPOS umožňovaly současně příjem signálů z družicových systémů GPS NAVSTAR i GLONASS a byly připraveny i na příjem signálů z družicového systému GALILEO, jehož spuštění je plánováno na rok 2014. Dosud jsou stanice CZEPOS kompatibilní pouze se systémem GPS NAVSTAR vyjma čtyř stanic Ostrava, Pecný, Plzeň a Praha, které již umožňují také příjem signálů GLONASS.

V rámci upgrade stanic dojde k postupné úpravě hardwaru stávajících přijímačů a postupné výměně stávajících antén, aby stanice umožňovaly příjem signálů ze všech výše uvedených družicových systémů. Stávající přijímače Leica GRX 1200 Pro budou hardwarovou úpravou povýšeny na přijímač Leica GRX 1200+ GNSS a stávající antény Leica AT504 budou vyměněny za typ Leica AR 25.

Upgrade CZEPOS je rozdělen do 3 etap, jak ukazuje obrázek níže. I. etapa (5 stanic) bude realizována v 1. pololetí 2011, II. etapa (13 stanic) v 2. pololetí 2011 a III. etapa (6 stanic) v 1. pololetí 2012.

Po dokončení upgrade jednotlivých stanic budou z těchto stanic průběžně zpřístupňovány služby kategorie RTK kompatibilní se systémy GPS NAVSTAR i GLONASS (služba RTK3-GG). Po dokončení I. etapy pak bude nově zahájeno také poskytování služeb kategorie VRS kompatibilních se systémy GPS NAVSTAR i GLONASS.

Dosud byl v rámci I. etapy proveden upgrade na stanici Praha (20.4.2011) a v průběhu měsíce dubna 2011 bude dále proveden upgrade na stanici Příbram. V měsíci květnu 2011 budou upgradovány stanice Rakovník a Litoměřice a v měsíci červnu 2011 pak stanice Karlovy Vary.

Podrobnosti o upgradovaných stanicích postupně naleznete na internetových stránkách CZEPOS, případně dotazy můžete klást na administrátory CZEPOS, e-mail: czepos@cuzk.cz.
.
.