Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English




Novinky o síťových službách

21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
V rozsahu 1/2 ČR - západní poloviny území - byl aktualizován produkt Ortofoto ČR.
Data byla zpracována z leteckého snímkování v roce 2023. Přesné datum pořízení snímků pro jednotlivé mapové listy a přesný rozsah aktualizovaného území viz Stav aktualizace.
Více

Archiv aktualit


Webová služba pro zpřesněné transformace

28.11.2011

.
Webová služba pro zpřesněné transformace
Rozhraní Geoportálu ČÚZK nyní umožňuje provádět zpřesněné transformace souřadnic bodů mezi těmito referenčními systémy: ETRS89 (EPSG 4258), S-JTSK/05 (EPSG 5224) a S-JTSK (EPSG 2065).

K transfromaci je využita WCTS služba, která používá resortem ČÚZK poskytnutý transformační modul programu ETJTZU obsahující zpřesněné globální transformace mezi uvedenými systémy.

Více informací o WCTS službě je uvedeno zde.

Uživatel může využít přímo tuto službu, nebo nového klienta pro přepočet souřadnic na stránkách Geoportálu ČÚZK – aplikaci Transformace souřadnic.

Vkládat je možno dvojice souřadnic bodů, ale i soubory souřadnic ve formátu txt, popřípadě GML soubory, ve kterých aplikace zajistí tuto zpřesněnou transformaci pro všechny obsažené souřadnice.

Jedná se aplikaci, která umožňuje provést tyto zpřesněné transformace ve webovém prostředí, tj. uživatel potřebuje pouze webový prohlížeč, nikoli speciální transformační software.
.
.