Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English



Aktuality

27.05.2024
Aktualizace nové datové sady INSPIRE pro téma Ortofotosnímky (OI)
Více
27.05.2024
Rozšíření celoplošné vrstvy "Císařských otisků"
Více
17.05.2024
Aktualizace Data250
Více
18.04.2024
Aktualizace Data50
Více

Archiv aktualit


Nová verze aplikace Jména světa

24.05.2021

.
Nová verze aplikace Jména světa
Aplikace Jména světa, která vznikla jako produkt k vybraným publikacím vydávaným v ediční řadě Geografické názvoslovné seznamy OSN ČR, byla zcela přepracována.

Je nyní postavená na platformě ArcGIS Javascript API 4.xx, jednotně s aplikacemi Geoprohlížeč, Archiv a Analýzy výškopisu. Lze ji používat i na různých mobilních dotykových zařízeních.

Novou aplikaci naleznete na adrese https://ags.cuzk.cz/jmenasveta/ a lze do ní také přejít přímo z Geoprohlížeče pomocí menu "Další aplikace".
(Při použití URL původní aplikace https://jmenasveta.cuzk.cz/ dojde k přesměrování.)

Aplikace zahrnuje oddíly "Česká jména moří a mezinárodních území", "Jména států a jejich územních částí" a "Index českých exonym".

Standardizovaná geografická jména lze zobrazit na podkladě satelitních snímků nebo mapy oceánů. Po kliknutí do mapy lze získat další zajímavé informace, například o původu některých jmen. Obdobně jako v Geoprohlížeči nebo v Analýzách výškopisu lze nyní využít přepnutí do 3D prostředí, uživatel není omezen jen na území ČR a jména si může prohlížet nad prostorovým znázorněním celé planety Země. Jako bonus pak může pomocí doplňkového menu zavítat i na další vesmírná tělesa.
.
.